jueves, 25 de septiembre de 2008

LA LLÀGRIMA DEL PRIMER EMPERADOR

El mar de la Gran Muralla

Qin Shi Huangdi mai va veure el mar, però la Gran Muralla que ell va fer ordenar de començar a construir va acabar-hi arribant. El primer emperador es passà la vida intentant trobar l’elixir de la immortalitat i es diu que els primers xinesos en arribar al Japó foren enviats per ell en busca de la poció màgica. Evidentment s’hi quedaren, veient com així escapaven de les urpes del rei. Potser, qui sap, el Cap de l’Ancià Drac (Laolongtou) que és com s’anomena el tram de muralla que s’aboca al Mar de Bohai és la última llàgrima del Gran Emperador. La vida se li acabà igual que a tot ésser humà però la seva llegenda i ambició ha acabat recorrent milers de quilòmetres serpentejant muntanyes i a través de terres àrides fins morir allà on tot és res i tot és tot: al mar.





Malauradament, per molta gent “el present és com fer-se ric al futur gràcies al passat”. Una taquilla a 1km de la llàgrima de l’emperador impossibilita el lliure accés sense pagar. Turistes i moneders fan cua a l’entrada tot esperant el torn pertinent per pagar i entrar. Les restes de la famosa ciutat Ming ja quasi bé estan desaparegudes. Les gràcies de la destrossa se’ls hi ha de donar als 8 països que atacaren Xina i se’n repartiren el pastís a principis del segle XX (Gran Bretanya, França, Estats Units, Alemanya, Itàlia, Àustria, Rússia i Japó). Només després de superar tot el caos intern d’aquest darrer segle es va reconstruir la zona ja en l’època final de Deng Xiaoping. Però evidentment s’aplicaren els seus ideals capitalistes: “qui vulgui veure-ho haurà de pagar, cada indret s’ha d’enriquir”. És per això que per fer-se un bany al costat de la Gran Muralla cal fer una donació al Gran Emperador Qin Shi Huangdi de 50 RMB (5€). És el preu que s’ha de pagar per gaudir de la història fora dels llibres.

Tot i així, a 3 hores amb tren de Beijing hi ha una bona escapada per fer de guiri “playero”. No és la Costa Brava però per 3€ tens una mariscada amb cervesa inclosa. Fins i tot la última moda de bany de la passarel•la de Milà sembla que s’ha fet un lloc en aquesta vila costera.



I el romanticisme dels xinesos que tan costa de veure als carrers de la capital Xina es mostra aquí sense embuts. No som pas tan diferents al capdavall. Nosaltres tenim el cocoter i ells tenen el venedor ambulant de panotxes de blat de moro. Nosaltres ens posem crema bronzejadora i ells crema “emblanquidora”.



En fi, el Gran Emperador i primer unificador de la moneda a Xina, els pesos i mesures, la mida entre eixos dels carros i l’escriptura de caràcters pot descansar en pau custodiat pels seus milers guerrers de terracota. La seva herència i el seu record camina des de prop de Xi’an fins a morir plorant a Beidaihe.





La Gran Muralla no es veu des de la lluna però la nostra perla blanca de la nit ens permet somiar amb tots aquells xinesos que, condemnats a treballs forçats al llarg de més de 2 mil•lennis, han aconseguit crear un drac de pedra de més de 7000km.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

jeje, estas fet un poeta!

Natàlia dijo...

JO NO DIRÉ AIXÒ DE QUINA ENVEJAAAA!! (encara que ho penso jajaja)
NO SÉ PAS SI VEURÀS EL MISSATGE PERÒ QUÈ TAL???

FA MOLTS DIES QUE NO ENS DIEM RES, PER AQUÍ TOT BÉ, JO TREBALLANT A SARRIÀ, QUE NO TÉ LA MURALLA PERÒ TÉ EL RIU TER! OLÉEEEEEEEEEEE

Natàlia dijo...

PER CERT GUILLEM!: MOLTES FELICITATS PELS 26!!! (perquè no me'n puc enrecordar mai quan toca?!?). Fota'm un "pinyu" virtual que me'l mereixo!

Orio43 dijo...

Guillem:
Perdona l’atreviment d’escriure’t, em permeto contactar-te per si és del teu interès consultar el meu blog de cançons en català, bàsicament nova cançó i dels anys 60 i 70. Crec que estan lluny de casa pot ser un canal de contacte.
Si us interessa podeu demanar-me cançons i miraré de aconseguir-les.

http://orio43musica.blogspot.com
http://orio43bdn.blogspot.com

Bona estada

Silvia dijo...

Guillem!!!!!! Hola!!!!
Te visite en el facebook y vi que tenias blog!!! Que bien~~
Me encanto este blog, che!
A ver si haces updates mas seguido!

Besotes,

Silvia from Seul.